Terug naar overzicht

Gaasterland wandeltocht Balk (Fr)

Tocht 474, zaterdag 14 december 2019.
Afstand: 35 km. Dit jaar: 1375 km. Totaal vanaf 1 september 2003: 18765 km.
Organisatie: wsv. FLAL Lekkum (Fr).

De 5e FLAL-wandeltocht van dit seizoen trok ruim 300 wandelaars naar het Friese plaatsje Balk aan het Slotermeer. Balk staat ook bekend vanwege het feit dat de 11-Stedentocht door het plaatsje komt. Vanaf het Slotermeer schaatsen de deelnemers over de Luts, dwars door het dorp. Ook de wandel 11-Stedentocht doet het dorp aan en vandaag lopen wij regelmatig een stukje van het 11-Stedentocht te voet.
We wandelen vanuit Balk eerst een rondje van 10 kilometer door de Polder Harich-Elahuizen en het dorp Harich. Na een rust in de startlocatie, zalencentrum De Treemter, beginnen we aan het tweede deel van de tocht. We wandelen langs de Luts naar de Star Numanbossen en de Bremer Wildernis.
Via Delburen komen we in Sondel voor de tweede rust in 'De Bining'. Na een lekker 'bakkie' zetten we de tocht voort richting Wijckel en Sloten. In de Stad Sloten wandelen we over het Bolwerk, Voorstreek en Lindengracht naar De Jerden. We wandelen langs de rand van het Slotermeer. Daarbij moeten we over vijf hekken klimmen. Best lastig als je de 18 al geruime tijd gepasseerd bent. Maar we bereiken zonder al teveel problemen voor de tweede keer Wijckel. Vandaar gaat het over geplaveide wegen weer terug naar Balk.
De soms dreigende luchten werden door een onstuimige wind snel over ons heen geblazen en op een klein sputtertje na bleef het verder droog en de zon liet zich van tijd tot tijd ook nog zien. Het was weer genieten!!.
Met dank aan de uitzetters en de organisatie.

Mijn eerstvolgende wandeltocht staat voor vrijdag 27 december in mijn agenda: 'Slach omé toer' vanuit Surhuizum (Fr). Afstanden: 10, 20 en 30 kilometer. U kunt vanaf 08.30 uur starten vanuit Dorpshuis 'De Delfeart', Bartemawei 21a in Surhuizum (Fr)

Klik op de afbeelding voor de fotoreportage.

Balk