Terug naar overzicht

Drie provinciën wandeltocht Bakkeveen (Fr)

Tocht 450, zaterdag 11 mei 2019.
Afstand: 40 km. Dit jaar: 500 km. Totaal vanaf 1 september 2003: 17890 km.
Organisatie: St. Friesch-Groningse Heide Harkema (Fr)

Ruim 2000 wandelaars meldden zich bij recreatiecentrum Dúndelle in Bakkeveen om aan deze tocht deel te nemen. Om acht uur gingen we van start voor de langste afstand: 40 kilometer.
De organisatie had dit jaar gekozen voor een zuidelijke route waarbij we ook Oosterwolde aan zouden doen.
Door de Bakkeveense Duinen naar het Stekelhaar. Daar hadden we onze eerste rust op een melkveebedrijf. Vandaar wandelden door de weilanden naar de Haulerwijkstervaart tussen Haulerwijk en Waskemeer. We staken de vaart over om ons pad door de landerijen en het Blauwe Bos te vervolgen richting Haule voor een volgende rust en een bakkie koffie. Ook na rust zetten we onze tocht voort door uitgestrekte landerijen richting Tjonger om deze bij de Haulerdiek over te steken richting Jardinga. Na Jardinga staken we zuidelijke arm van de Tjonger over via de Jardingetille (Liefdesbruggetje) naar Oosterwolde.
Na Oosterwolde vervolgden we onze weg naar Fochtelo voor een volgende rust met koffie. We zitten dan op de helft. Vanuit Fochtelo wandelden we door het Fochteloërveen naar de Weperberg en via de Weperpolder terug naar de rust in het Dorpshuis De Mande in Haule.
Nog negen kilometer te gaan.
Deze laatste kilometers voeren ons via Waskemeer en de Kreilen terug naar Bakkeveen. De laatste kilometers gaan ook voor een groot deel door grasland.
Er was onderweg veel geimprofiseerdBij het doorkruisen van de landerijen maakten we veelvuldig gebruik van geimproviseerde vlonders om van het ene weiland in het andere te komen.
Mijn wandelmaatjes en ik hebben geweldig genoten van deze tocht. Het was prachtig wandelweer met een heerlijk zonnetje en een goede (wandel)temperatuur.
Komen graag nog een keer terug

Mijn volgende wandeling staat voor zaterdag 18 mei in mijn agenda: Leekstermeer wandeltocht in Leek (Gr). De afstanden zijn 10, 17,5, 25 en 40 kilometer. U kunt vanaf 07.30 uur starten (40 km) vanuit informatiecentrum Nienoord, Nienoord 20, Leek.

Klik op de afbeelding voor de fotoreportage.

Bakkeveen