Terug naar overzicht

Gebroeders Hogerhuis wandeltocht Beetgumermolen (Fr)

Tocht 439, zaterdag 26 januari 2019.
Afstand: 40 km. Dit jaar: 90 km. Totaal vanaf 1 september 2003: 17480 km.
Organisatie: w.v.s. FLAL Oosterwolde (Fr)

Vanuit Bitgummole een rondwandeling door noordwest Friesland gemaakt. Het deelnemersveld van in totaal 210 wandelaars viel een beetje tegen. Het weer heeft hierbij zeker parten gespeeld. De voorspellingen waren niet hoopvol en ook de werkelijkheid was verre van ideaal.

De niet aanwezige wandelaars hebben voor mijn gevoel toch wel een interessante wandeling gemist. Het is een streek waar de wandelorganisaties elkaar nou niet bepaald verdringen om een plaats op de wandelkalender te veroveren. Alleen al vanuit dat oogpunt is het een interessante omgeving. Het is weids met een eigen karakter. Akkerbouw en een groot arsenaal aan kassen in de omgeving van Berlikum.
Daarnaast is er ook een grote rijkdom aan goed bewaarde monumentale kerkjes en kerken.
De wandeling leidde ons door en langs de volgende plaatsen en gehuchten: Bitgummole, Marssum, Engelum, Ritzumazijl, Deinum, Dronrijp, Schingen, Slappeterp, Peins, Boer, Ried, Berlikum en Bitgum.
Van de winterse omstandigheden die tot gisteren het land in de greep hadden was niet meer te merken. Helaas had dat tot gevolg dat het regelmatig een buitje regende maar de temperatuur was zeer aangenaam.
Voor degene die deze tocht gemist hebben komt er vermoedelijk over twee jaar een herkansing. Hij komt mogelijk opnieuw op de wandelkalender van de FLAL.

Op zaterdag 1 februari ga ik met een aantal mensen van de FLAL de wandeling langs het Groninger hunebed voor lopen vanuit Eelde. Deze tocht staat voor zaterdag 9 maart op de wandelkalender van wsv FLAL. De start is in het restaurant van bloemenveiling Flora Holland in Eelde. Afstanden: 25, 40 en 60 kilometer.

Klik op de afbeelding voor de fotoreportage.

Bitgummole